Reklama
 
Blog | Viktor Michalík

Devadesátidenní hmyz aneb chcete kobylku pod bundu?

Známý holandský sinolog Robert van Gulik, který se mimo jiné proslavil psaním detektivních románů o soudci Ti, ve své knize Vražda v Kantonu zmiňuje slepou dívku prodávající cvrčky. Cvrčci, kobylky a cikády byli v a jsou Číně chováni pro svůj libý cvrkot jako “domácí mazlíčci”. Ten to zvyk se traduje opravdu dlouho, přibližně od sedmého či osmého století našeho letopočtu, možná i déle. V encyklopedii jsem se dočetl, že nejstarší artefakt, identifikovaný jako domek pro cvrčka, byl spolu s dalšími předměty nalezen v jedné hrobce z roku 960 n.l.

 

V dnešní Číně se ve městech I na venkově v podzimních měsících setkáte s prodavači cvrčků a kobylek. Často mají na kolech připevněné tyče, které jsou obsypány malými klíckami spletenými z bambusu nebo ze stébel různých travin. Chovatelé si pak doma hmyz přemístí do klícek, kalebas či domečků, které jsou často uměleckými díly. To se prostě musí vidět, a tak sem přidávám link na obrázky.

Reklama

Majitelé o své miláčky pečují a tento “devadesátidenní hmyz”, jak se mu pro krátkou dobu života někdy říká, se má opravdu jako příslovečné prase v žitě. Hmyzí společníci jsou hýčkáni a krmeni, v zimě, pokud s nimi jdou lidé ven, nosí je v domečcích z tykve pod bundou, aby nenachladli. Jeden chovatel mi dokonce vyprávěl, že své kobylce musí hadříkem namočeným v horké vodě nahřívat nožky, protože jinak má sklon si je okusovat. Prostě chovat hmyz není jen tak. Ještě že je dostupná odborná literatura.

Knížka přilákala i pozornost jedné české kobylky

 

Aby byl výčet “hmyzích zábav” v Číně pestřejší, je nutno zmínit i cvrčky, kteří jsou chováni jako bojovníci. Zápasy cvrčků mají rovněž tradici přes 1.000 let, ale v současnosti jsou údajně již dost na ústupu. Klesá totiž členská základna chovatelů. Na cvrččí zápasníky se vždy sázelo a přestože je v ČLR gambling nezákonný, tajné sázky na cvrčky se při turnajích vyskytují. Na rozdíl od kohoutích či jiných zápasů trvá mač jen několik sekund a zřídka dochází ke zranění účastníků.

Nepořídíte si cvrčka či kobylku? Zavřete oči a představte si, že je venku sychravo (což momentálně není problém si představit), sedíte za kamny, na nichž se pečou sladké brambory či kaštany a z malé klícky se ozývá hmyzí zpěv připomínající teplejší dny. Cítíte též tu atmosféru čínských domácností?