Reklama
 
Blog | Viktor Michalík

Už zase o jeden lunární nový rok starší

 Tak jsem se pěkně opozdil se psaním a už dlouho jsem nic nevyplodil. Přemýšlím, o čem napsat, právě jsme oslavili lunární nový rok, tentokráte ve znamení hada (či malého draka, jak mu Číňané říkají) a téma lunárních nových roků, čínských horoskopů je přetřásáno na různých webech docela často. Co nám přinese ten či oný rok, je lepší rok draka nebo rok prasete apod. Co je ale zajímavé, že Číňané u příležitosti začátku každého lunárního nového roku vydávají série poštovních známek právě s motivy zvěrokruhu dvanáctiletého cyklu. Tyto známky jsou sbírány, vyměňovány a draženy – stejně jako například poslední britské známky před přechodem Hongkongu pod čínskou správu v roce 1997.

 Tady je zrovna jedna pěkná k letošnímu roku: 

 Je docela zajímavá, protože se grafik, který ji navrhl, docela vyřádil v symbolice. Motiv perly, kterou svírá v rozeklaném jazyku, jasně ukazuje na spojitost draka s hadem – perla se totiž většinou objevuje spolu se dvěma draky, kteří si s ní „pohrávají“. Dva draci hrající si s perlou vypadají hezky například na prstenech. Květiny na těle „malého draka“ zase symbolizují rozkvět všech čtyř ročních období: zimu představuje květ čínské slivoně, jaro pivoňka, léto lotos a podzim chryzantéma. Tyto květiny mají Číňané nejradši.

Reklama

Tady v Ankaře jsme přivítali příchod nového lunárního roku velmi prozaicky. Večeří s čínskými a hongkongskými přáteli a komunikací s rodinou v Pekingu přes Skype. Což mělo taky své kouzlo, člověk slyší přes internet oslavné petardy s časovým posunem šesti hodin a následně to může zapít o půlnoci času tureckého. Dvě oslavy, dva příchody nového roku. Doufám, že bude stát za to 🙂